Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Friday, November 04, 2005

Cumbre de las Américas/Cumbre de los pueblos

Trots det minimala utrymme som ägnas åt Latinamerika i svenska medier så antar jag att man åtminstone har nämnt att argentinska Mar del Plata i helgen gästas av statschefer från de båda amerikanska kontinenterna. Utom Castro förstås. Men Chavez kommer (och bråkar får man förmoda). Det som skall diskuteras är frihandelsavtalet ALCA och naturligtvis det skittråkiga och söndertuggade “kriget mot terrorismen”.

Sedan i tisdags pågår också La cumbre de los Pueblos (Folkens toppmöte) som en del av protesterna mot den elit med Bush i spetsen som i en avspärrad del av staden skall besluta om utökad imperialism och exploatering av syd och dess folk. Bland alla (intressanta) seminarier om ALCA, fackföreningskamp och vattenprivatisering hittade jag till slut ett på temat sexuella och reproduktiva rättigheter. Det verkar nämligen glömmas bort att Bush främsta krig inte är det mot “terrorismen” utan det mot kvinnor och deras kroppar. (Gag-rule etc.) Ivrigt påhejad av den katolska kyrkan i alla delar av världen.

Men tillbaka till toppmötet. Mar del Plata förbereder sig för sammandrabbningar och de annars livliga gatorna är folktomma med fönstrena täckta av plankor eller korrugerad plåt. (Det gick knappt att få en kaffe imorse - horror!) Stackars paranoida Bush har tagit med sig stora delar av det nordamerikanska flygvapnet och ovanför staden finns under helgen 10 000 kvadratkm (!) fredat luftrum. Den på marken avspärrade zonen har tre säkerhetsnivåer och polisen har fått order om att skjuta för att döda om någon försöker ta sig igenom den innersta spärren. Härliga tider för rättssäkerheten och jämlikheten. För perspektivets skull kan jag också nämna att den argentinska staten har lagt ned mer resurser på "säkerheten" denna helg än hela Universidad de Buenos Aires årsbudget.

I eftermiddag är det dags för den stora protestmarchen genom staden. Rapport följer.0 Comments:

Post a Comment

<< Home