Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Monday, December 12, 2005

“Jag väntar på dig hemma”

Så säger hon, hon som är fyra meter bred och tre meter hög. Hon har inget huvud, ingen identitet, inget namn. Men hon finns för att brukas av dig, om du är man. Hon och hennes tusen systrar.

Sexualiseringen av det offentliga rummet i Buenos Aires är ett eget kapitel, en egen blogg, en egen avhandling. Staden är impregnerad med nakna kvinnokroppar, som är till salu.

Ska du skaffa bredband? Ta det här, enligt annonsen medföljer en naken, kåt kvinna.

Begreppet ”sexualisering” av det offentliga rummet är dessutom missvisande. Det handlar inte om någon ”sexualisering” i allmänhet. Det handlar om att sälja, sälja, sälja kvinnokroppen överallt och hela tiden. Så att vi inte för ett ögonblick glömmer att vi inte lever för vår egen skull utan för att brukas av andra. Så att vi inte glömmer att varje dag är en kamp för att hamna på rätt sida om linjen som skiljer hora från madonna.

Men tro ni inte att Sverige är någonting annat. Länsstyrelsen i Stockholm rev tidigare i år upp beslutet att förbjuda ”porrbilarna”, som gör reklam för semibordellen Club Privé, med hänvisning till yttrandefriheten. Tydligare kan det inte bli: i ett patriarkalt och kapitalistiskt samhälle kommer lagen, oavsett hur fin den är på pappret, alltid att gynna den som har makten. Att gynna förtryckaren och straffa den förtryckta.

Det som återstår tycks alltså vara att bryta mot den lag som inte skyddar mig och mina systrar, och i det här systemet aldrig kommer att göra det. Det som återstår är att spreja, riva ned och föra krig mot de bilder som vill ta vår mänsklighet ifrån oss.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home