Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Monday, January 09, 2006

Same, same

Nu slutar ni. Ett ord till om de skittråkiga trängselavgifterna och jag ger upp. Jag ska bara säga en sak om det först, haha. Naturligtvis, pliktskyldigt nämna de uppenbara fördelarna – färre köer, mindre buller, minskade koldioxidutsläpp, intäkter till en utbyggd kollektivtrafik och möjligen ett första steg mot bilfri innerstad.

Men det riktigt spännande är ju istället all uppfinningsrikedom som försöket genererar: nedfällbara registreringsskyltar, takförsedda skyltskydd eller genomskinliga prismalinser som gör att betalstationernas kameror inte kommer åt att läsa av registreringsnumren. Civil olydnad från höger känns ju alltid lite…ofräscht. Att den är bilburen, vit och manlig gör ju inte saken bättre.

Under rubriken "Finurligt prisma grumlar till det för Vägverket" kan vi i måndagens DN läsa om stackars Johan som kommer att förlora 25000 per år pga trängselavgifterna. Men "tack vare att någon klurig person har tänkt till" och uppfunnit ett "finurligt prisma" slipper han betala. En representant från Sveriges Uppfinnareförening får också komma till tals i artikeln och menar att "när det inträffar händelser som berör folk sätts uppfinningsrikedomen igång. Vi såg det i samband med att Estonia sjönk då vi fick massvis med tips på räddningslösningar." Fartygskatastrof med 900 döda – beskattad bilism för att rädda lungor och stadsmiljö. Same, same antar jag.

Mest intressant är DN:s mysiga attityd mot dessa stackars bilister tillika lagbrytare och skattesmitare. Man skulle kunna säga att det är ungefär samma mysighet som planka.nu bemöts av i borgerlig media när de genom direktaktion eftersträvar gemensamt finansierad kollektivtrafik. Same, same men ändå lite annorlunda.

DN:s olika sätt att rapportera om de två aktionsformerna blir bara logisk när man ser tidningen för vad den faktiskt är - ett kampanjverktyg for den borgerliga alliansen.

2 Comments:

Blogger Christina said...

civil olydnad från vänster är alltså att uppmuntra, medan dito från höger är ofräsch? jag håller inte med. ideal är inget som vänstern har ensamrätt på. och bara för att en lösning, läs trängselskatt om du vill, inte är optimal betyder det inte att alla förkastar den helt. ibland höjer folk rösten, jag tycker att det ör bra. fast visst fan kan man bli lite trött på de stackars gubbsen i suits, håller med.

11:48 AM, January 12, 2006  
Blogger Anna Ardin said...

skillnaden är väl att högerns ideal är ofräscha, eller?

typ som när MUF drev att inte gå med i facket och att ta svartjobb för att stimulera (den svarta)arbetsmarknaden.

att idka civil olydnad för att uppnå sämre villkor för utsatta, förstöra miljön eller lura samhället är inte särkilt fräscht. åtminstone kan man inte påstå att det är fräschare än att planka, för då tycker jag att man är ond.

välkommen hem kristina! hör av dig.

2:11 PM, January 24, 2006  

Post a Comment

<< Home