Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Sunday, February 26, 2006

OS – en frizon för nationalism

- Vi vann!!
- Vilka vi? Är jag med i någon tävling?
- Sverige vann hockeyn/curlingen/(infoga meningslös sport).

Så här later det hela tiden these days. Jag vinner och förlorar och jag kommer trea och blir sur för det och kastar mina skidor framför kamerorna. Det är tydligen så att de har tävlingarna i Italien på nagot sätt har med mig att göra. Jag deltar, rent av.

Sorry, men att ett gäng hockeykillar vinner över ett gäng andra hockeykillar har faktiskt inte ett dugg med mig att göra. Vi råkar bara ha likadana pass.

Flaggviftning och andra beteenden som vanligen känns sunkiga och förbehållna ljusskygga partier höger om höger blir tydligen helt okej när det handlar om sport. Vettiga människor som andra dagar svär över vår sviniga asylpolitik och godtyckliga nationsgränser sitter framför TV:n och skriker när ”vi” gör mål mot ”dom” och när ”Sverige” vinner eller förlorar.

Har vi glömt att nationen ”Sverige” är en konstruktion? Och ingen harmlös, gosig sådan heller. Nationalstatens uppgift är att hålla människor på plats, att skilja vi från dem och att distrahera från verkliga, materiella grunder för konflikt såsom kön och klass.

Visst, deala med er skittråkiga sport. Låt den ta över varenda TV-tablå. Men sluta låtsas som att ”Sveriges” vinster och förluster har någonting alls med mig att göra.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home