Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Tuesday, April 11, 2006

En ungdomsikon är död

Linda Skugge* skriver manifest i Expressen och går ur feminismen. Och uppmanar oss att göra detsamma. Kontentan är att feminismen är dålig för hennes karriär och ett dessutom ett ostrategiskt move för unga tjejer. Sedan trampar hon effektivt ner dessa tonårsbrudar som hon så gärna vill att det ska gå bra för.

” Jag tycker så synd om dessa sjukt utspökade brudar. De har svartfärgat hår, gärna med slingor i starka färger, superkorta luggar, crazy frisyrer, svarta och röda kläder, punkrandiga strumpbrallor, en massa pins med kommunistslogans på, sotiga ögon och i allra värsta fall, kritvitt puder och påmålade "tårar". Man vill bara springa fram till dem med en tvättlapp och be dem tvätta bort all den där skiten. Det är inte coolt att se ut så där, ni sabbar bara för er själva. Ingen kommer ta nåt av det ni säger på allvar. Era lärare kommer att behandla er sämre, ni kommer inte få några jobb. Ni förstör för hela er kommande karriär genom att kalla er feminister.”

Hon skriker att hon inte vill bli förknippad med sådana som oss. Ingen får tro att hon ”färgar håret svart, spar ut kroppshår, aldrig sminkar sig, går i högljudda demonstrationståg”. Hon verkar också ha knarkat repriser av äckel-dokun Könskriget:

”Feminist som ord funkar inte. Det enbart förstör och gör så att folk slutar tänka. Man blir ett ufo i folks ögon om man säger att man är feminist. Det spelar ingen roll vad ordet betyder för i folks ögon betyder det att man hatar män, att man tycker att män är djur, att man tycker att kvinnor ska "ta över" makten, att män ska ge alla sina pengar till kvinnorna, att man ska kunna döma alla män för våldtäkt utan rättegång, att alla män slår kvinnor. Ordet har blivit ett vidrigt ord i folks ögon. Feminister är vidriga dårpippis.”

Ursäkta, men hur jävla old är inte det här?? Hur kan ännu en person få space i media för att kräkas trista klyschor på feminister? Och hur kan LS framställa detta som att det vore något nytt? Med små korta pauser i världshistorien har kvinnor som velat ändra på hur makten fördelas motarbetats, förlöjligats, osynliggjorts, torterats och bränts på bål. Old news, sistah. (Oj förlåt, ska inte räkna in dig i kvinnokollektivet där du inte vill vara.)

En halvrimlig strategi skulle ju då kunna vara att som kvinna i ett patriarkat mobilisera och intensifiera motståndet. Feminismen är ett kollektivt projekt som inte bara handlar om vad som lönar sig för mig utan om vilket samhälle vi vill ha. Linda har dock ett annat recept.

Stick inte ut. Gör inte motstånd. Gör ingenting som inte lönar sig för dig personligen just här och nu. Var smidig och snygg och naturligt sminkad, skaffa kärnfamilj och radhus i Sollentuna. Skratta åt killars tråkiga skämt. Var en daddy’s girl. Var sexuellt tillgänglig för män oavsett vad du vill. (Vill du något alls?) Skit i andra kvinnor. Det är lätt och trevligt.

Linda Skugge var en av dem som med Fittstim öppnade mina ögon för feminismen någon gång i gymnasiets forntid. Länge sedan hon slutade vara en ikon för mig. Men ändå. En sorglig dag idag.

*Linda Skugges maktposition och stabila medieutrymme tvingar mig idag att frångå min regel att inte dissa andra kvinnor.

1 Comments:

Blogger vandrarvild said...

Hon var något av en ögonöppnare även för mig, LS, men numera lutar det mer åt att hon borde könsoperera sig, skaffa ölmage och med grov röst säga "Hähä, lilla gumman, inte tror du väl att du kan...." i sin s k blogg istället. Fattar inte hur lågt man kan sjunka med tanke på vilket ansvar man tagit på sig då för länge sen.

2:34 AM, April 12, 2006  

Post a Comment

<< Home