Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Monday, April 24, 2006

Nedmonteringen av folkrätten - Sverige tar täten

Sverige har pinsamt nog lagt ett förslag i Europeiska Ministerrådet om ett regelverk kring diplomatiska försäkringar. Ni vet, sådana där och icke juridiskt bindande ”garantier” som används för att i strid mot folkrätten kunna avvisa människor till länder som tillämpar tortyr. Sådana ”garantier” som supuestamente skulle legitimera att Ahmed Agiza och Muhammed AlZery avvisades till Egypten 2001.

Efter att ha blivit fullständigt nedmejade av kritik från Manfred Nowak, FN:s särskilde rapportör i tortyrfrågor, och från organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch är den svenska regeringen tydligen ivrig att rädda ansiktet. Allvarligt talat, hur fan har man tänkt?!

”Okej, det var ju lite pinsamt att bli kritiserad av FN för den här jobbiga historien med dom där terrori…eh, muslimerna. Men om vi kan få med oss polarna i EU så kanske det här med kopplingen Sverige - tortyr och bruten folkrätt inte verkar så farligt. Så gör vi.”

Vi som inte riktigt gillar detta bortdealande av mänskliga rättigheter kan glädjas över att inte ett enda land i Ministerrådet biföll Sveriges förslag om ett ”regelverk” kring diplomatiska försäkringar. Och så kan vi skämmas lite över vår regering.

Apropå skam kan jag ju nämna helgens mest pinsamma händelse. Nämligen samtalet mellan migrationsminister Barbro(anticimex)Holmberg och Mauricio(språktest, kulturarv…etc)Rojas på Amnestys MR-konferens i fredags. Kontentan av deras pinsamma konsensussnack som skulle handla om asylrätt var att Sverige har en generös och bra flyktingpolitik (”jag håller faktiskt med dig där Mauricio/Barbro, klapp klapp på axeln”) och att allt egentligen handlar om EU:s jordbrukspolitik. Dessutom har vi när det gäller asylrätt tydligen en hel del att lära av Kinas reglerade arbetskraftsinvandring till kuststäderna.

Helt otroligt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home