Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Friday, May 05, 2006

Ointresse eller bara dumhet?

Är det för mycket begärt att svensk utrikesrapportering någon gång skulle lyfta blicken från Mellanöstern? (Oj... kontroversiellt och nyskapande inlägg det här. Att kritisera medias prioriteringar – känns riktigt fräscht. Det har ju ingen gjort förut.)

Jaja, Hamas etc terroriststämplade blabla vi fattar. Och jag vill inte vara utan den informationen/diskussionen. Men ska allt annat verkligen försvinna? Efter en snabbkoll i alla stora tidningar visar det sig att ingen noterar att Singapore, med två veckors varsel, går till val idag. Fine, ett litet land långt borta. Men är storleken (4,2 miljoner invånare mot Israels 6,5 miljoner) verkligen det som får skuggan att falla? Eller är det bara inte särskilt angeläget att påpeka demokratiska problem när det gäller en tigerekonomi med rena gator?

Formellt är Singapore en demokrati. I realiteten ser det ut så här:

Regeringspartiet People's Action Party har samtliga stolar i parlamentet utom två (2). Yttrande-, press-, rörelse- och mötesfrihet inskränks både formellt, genom lagstiftning, och genom systematiska trakasserier av för regimen obekväma element. Sedan 1991 har 420 dödsdomar verkställt i landet, och Singapore avrättar flest människor per capita i hela världen.
(Amnesty har skrivit om Singapore här.)

Förklara för mig på vilket sätt dagens odemokratiska valparodi i den välputsade maskinregimens Singapore inte är en nyhet. Och skjut gärna in en analys om vem som tjänar på detta mediala tunnelseende. Just nu framstår det mest som genant.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home