Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Saturday, June 03, 2006

Våra farliga rättigheter

Efter FN:s toppmöte kring HIV och AIDS hade man skäl att frukta att resultatet skulle bli ett reaktionärt skitdokument dikterat av en ohelig allians bestående av USA, katolska kyrkan och flera muslimska länder. Vad doktrinen om avhållsamhet och trohet som den enda vägen leder till vet vi. Den leder till 8000 döda i AIDS varje dag. Kondomer och sexualupplysning är tydligen så farligt att dess bekämpning är värt priset av ett folkmord på människor i fattiga länder.

Och visst är det farligt. När människor, när kvinnor, får kunskap, redskap och möjligheter att kontrollera sin sexualitet, sin reproduktion och sin hälsa kan ju vad som helst hända. För vad blir nästa steg? Fria aborter kanske? Kvinnor som spränger avelsdjurets kedjor och vänder på världen som vi känner den? Livsfarligt för dem som vill ha kvar den.

Därför är det med lycklig förvåning man konstaterar att toppmötets slutdokument inte blev den styggelse man hade kunnat vänta sig. Planen som av vissa grupper med rätta kallas för ”patetiskt svag” är visserligen inte juridiskt bindande och innehåller heller inga konkreta förslag om finansiering. Men goda krafter lyckades ändå få med åtgärder vad gäller sexualundervisning, användandet av kondom och sprutbytesprogram. Ett litet slag i det stora kriget.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»

5:45 AM, July 22, 2006  

Post a Comment

<< Home