Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Sunday, August 27, 2006

Det var bara en tidsfråga

Socialdemokraternas xenofobiska praxis sker normalt i det fördolda. Den brukar vara av det strukturella, icke effektsökande, implicita slaget. En dag vaknar man bara av att allt har blivit så skrämmande mycket sämre och att de som en tjuv om natten har genomfört stora delar av Ny demokratis flyktingpolitiska program. Skärpta visumkrav för asylsökande. Tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta för flyktingar från krigszoner. En mängd åtgärder för återinvandring.

Ingen stor affär kring detta. Inga utspel, inga krav, inga "signaler" från "oss" till "dem". Bara genomfört, genomfört, genomfört. Osynliga gränser för vad som är politiskt acceptabelt flyttas. Och högst konkreta gränser kring oss och resten av de vita, rika européerna förses med än mer taggtråd.

Men det var tydligen bara en tidsfråga innan även det stolta samhällsbärande partiet skulle inse att det går att plocka missnöjesröster på att skicka signaler och ställa krav. Integrationsminister Jens Orback presenterade som bekant på söndagen ett förslag som i korthet går ut på att


Den invandrare som till exempel inte går på sfi:s svenskundervisning, eller som inte tar praktikplatser som arbetsförmedlingen anvisar kan bli av med de ekonomiska stöden. (DN 27/8)
Det riktigt obehagliga med förslaget är egentligen inte dess konkreta innehåll, även om jag är djupt skeptisk till att det är "hårdare tag" som behövs för att främja integrationen.

Det riktigt obehagliga är att regeringen genom att lägga ett sådant förslag tre veckor före valet inte gör detta för att de tror att det på riktigt förbättrar integrationen. De gör det för att vinna röster. Och vilka röster vet vi, vet de, att förslaget kommer att locka till sig? Jo, röster från de människor som tycker att det är en bra idé att för all framtid cementera "invandrare" som en separat kategori. Som tycker att krav skall ställas och signaler skickas och passar det inte kan man åka tillaka till var-man-nu-kommer-ifrån.

Det vet regeringen. Det är med öppna ögon de ger sig in i budgivning med folkpartiet. Och jag hoppas innerligt att humanistiskt sinnade sosseväljare handlar enligt Per Wirténs uppmaning i dagens Godmorgon världen: "Straffa socialdemokraterna för detta förslag, rösta inte på dem!"

Pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 Comments:

Blogger Syrran said...

Straffa genom att rösta vänsterut alltså... Om nu någon trodde något annat.

2:31 PM, August 27, 2006  
Blogger Anders said...

Det här förslaget är beklagligt - och sorgligt.
Men jag förstår det - och det är därför jag inte kan bli politiker...

Min slutsats blir ändå inte densamma som din.

5:14 AM, August 28, 2006  
Blogger Syrran said...

Vilka slutsatser då?

6:06 AM, August 28, 2006  
Blogger Syrran said...

Alltså, vilka blir dina?

6:07 AM, August 28, 2006  
Anonymous Xiomara said...

Jag hade tänkt skriva om det här men nu har lyckligtvis du gjort det och därtill mycket mycket bättre än vad jag hade kunnat. Du är bäst Syrran.

"Min slutsats blir ändå inte densamma som din." Ja det var väldigt informativt!

7:46 AM, August 28, 2006  

Post a Comment

<< Home