Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Saturday, August 26, 2006

”Israeliska flaggor mot kvällshimlen”

Mördare, mördare, mördare! Ropen ekade mellan husen runt Nybroplan. En svartklädd skara skrek för full hals, hårt bevakade av ridande poliser. De var inte många - men högljudda. Så fruktansvärt respektlöst med tanke på att många av dem som stod i publiken förlorat nära och kära i förintelsen. Hatet var så påtagligt, jag rös i hela kroppen. Det var en riktigt obehaglig känsla. (…) [Manifestationen] var mycket välbesökt och trots ”Ohlys slynglar” som Fredrik Malm kallade dem blev det en riktigt bra kväll. Fantastiskt att se alla israeliska flaggor mot kvällshimlen.
Kreationisten och f d Livets Ord-medlemmen* Ella Bohlin, numera ordförande i KDU, kommenterar på sin hemsida protesterna i samband med en manifestation för Israel för någon vecka sedan. Innan jag återkommer till en diskussion kring demonstrationsfriheten generellt, kan vi ju ta och studera Bohlins resonemang ovan.

Utifrån det hon säger ovan kan man ställa upp följande analogi: Eftersom 2 miljoner armenier föll offer för folkmord mellan 1915 och 1923 har deras ättlingar rätt att ockupera t ex Litauen och trakassera och mörda dess invånare i årtionden. Att sedan kritisera detta förhållande är ”fruktansvärt respektlöst” eftersom dessa människor fortfarande lider ont av de fruktansvärda brott som begåtts av en helt annan aktör, nämligen under första världskriget av s k ungturkar och senare av kemalistiska nationalister.

När Bohlin sedan diskuterar Sveriges hållning visavi konflikten i Mellanöstern blir det Orwellska nyspråket totalt:

”[Birgitta Olsson] kritiserade, med rätta, den svenska regeringens undfallenhet när det gäller mellanöstern och Perssons oförmåga att se till Israels utsatta situation som regionens enda demokrati. (…) Sveriges nuvarande mellanösternpolitik är i total obalans. Som demokratisk stat borde vi vara de första att erkänna närhet till Israel som regionens enda demokrati”
Ursäkta? Finns det i Sverige någon större israelkramare än Göran Persson? Det skulle väl i så fall vara Ella Bohlin själv, Fredrik Malm och Ulf Ekman.

Men låt oss nu med anledning av Bohlins inledande kommentarer gå in på ett resonemang kring vad demonstrationsfriheten generellt innebär – eller borde innebära. Jag var personligen inte närvarande vid den aktuella manifestationen och kan alltså inte uttala mig om det exakta händelseförloppet vid Raoul Wallenbergs plats. Enligt DN (en helt opartisk källa i dessa sammanhang…) var det hela dock inte särskilt dramatiskt:

”Manifestationen, som samlade ett halvt tusental personer, fortlöpte som planerat, och många av de närvarande ska inte ens ha lagt märke till oroligheterna.”
Rent allmänt kan jag dock säga att handgripliga attacker i ett dylikt sammanhang i mina ögon är helt oförsvarligt. Men resten då? Är det helt oförsvarligt att stå vid sidan av en manifestation och skrika ”Mördare”? Innebär demonstrationsfriheten att man har rätt att i det offentliga rumment stå helt oemotsagd ? Bohlin menar att ”det var en riktigt obehaglig känsla” att bli kallad för mördare när man samlades i sensommarkvällen för att uttrycka sitt stöd för staten Israel. Jag förstår att det kan kännas så, men jag tror att hon får tolerera det obehaget. Situationen är nämligen inte trevlig och behaglig hur man än ser på den. (Några exempel på obehagliga företeelser: ockupationer, betongmurar, check-points, schaktmaskiner, bombande av civil infrastruktur i södra Libanon...)

I korthet kan man uttrycka saken på följande sätt: Israelkramarna har självklart rätt att uttrycka sitt stöd för en våldsam ockupationsmakt och dess krigföring, men de måste också räkna med att få mothugg. Demonstrationsfriheten torde innebära rätten att i det offentliga rummet få uttrycka sina ståndpunkter – och rätten för andra att få säga emot.

Pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , , ,


*Guilt by association, jag vet. Men det är svårt att låta bli!

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

öhh asså tänk dig att öh danskar kom å ockuperade sverige och öh dödade dina barn skulle du inte göra öhh,. motstånde då liksom ?
öhhhhhhhhh

4:01 AM, August 27, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ja du Syrran, din definition på mothugg måste vara rätt konstig. Att kalla folk för mördare som inte är mördare är knappast ok. Att dessutom stå och vråla mördare för att störa en demonstration gör det knappast bättre.

6:37 AM, August 27, 2006  
Blogger Nisse said...

Guilt by association? Jo, det är svårt att låta bli.

Hur förhåller du dig till att dina hjältar - inklusive Ida Gabrielsson från (v) - demonstrerade sida vid sida med nynazister?

Dessutom undrar jag hur du förhåller dig till att Libanons och Hizbollahs teve-kanal Al-Manar visar en såpa med manus som bygger på Sion Vises protokoll, där man visar ? Samma teve-kanal visar också barnprogram där judar - som lerfigurer - förvandlas till apor och grisar när de agerar girigt.

Du påstår att du inte alls diskuterar med nazister, men här blir det knivigt värre för dig själv, när du socialiserar med nazister och försvarar flagranta jude-hatare.

11:51 AM, August 27, 2006  
Blogger Syrran said...

Nisse, fr.o.m nu kommer jag att radera samtliga kommentarer från dig. Du är osaklig och anklagar mig för saker som är tagna ur luften.

Jag skall dock besvara detta inlägg:

Jag var som sagt inte med i det specifika sammanhanget, så jag reserverar mig för detaljer kring manifestationen. Jag utgår i min text från Ella Bohlins blogg samt DN. (Att jag tog upp Bohlins kopplingar till Livets Ord såg jag som relevant i.o.m Operation Jabotinsky som aktivt verkar för att förstärka olagliga bosättningar på ockuperad palestinsk mark.)

Mitt resonemang kring demonstrationsfriheten är GENERELLT och berör som framgår frågan om huruvida man kan räkna med att få stå oemotsagd när man uttrycker sig i det offentliga rummet. Jag vill hävda min rätt att (naturligtvis utan fysiska angrepp!) opponera mig mot en demonstration som jag finner politiskt stötande.

Det är också ganska kul att du vill förknippa mig med nazister eftersom jag i diverse antirasistiska sammanhang har blivit hotad och attackerad av just nynazister. Vet du hur det känns att sitta i en tunnelbanevagn och känna dig uppenbart utpekad och hotad av ett gäng "nationalister"? Det vet jag.

Sluta besök min blogg, Nisse.

Anonym: Jag är ganska säker på att man syftade på Israels politik när man skrek "mördare".

2:02 PM, August 27, 2006  
Anonymous Anonymous said...

"Syrran", ditt inlägg är så korkat och platt att man nästan rodnar för din skull. Väx upp och se dig om. Ditt lag associeras idag med islamister, terrorister och nazister.

Gällande sakfrågan: Israel, precis som alla andra länder, har full rätt att försvara sig mot attacker in på sitt eget territorium från en terroristgrupp som uppehåller sig fritt i ett grannland, vars regering har haft skyldigheten i många år att avväpna gruppen.

Konsekvenserna av att inte ha avväpnat terroristerna, och av att ha låtit de attackera ett grannland får nu hela Libanon ta.

Israel ska ha hela världens stöd i sitt motstånd mot terroristerna och borde ha fått kämpa tills man vunnit. Dagens patetiska försök att sätta upp FN-styrkor i landet, som inte kommer att kunna avväpna Hizbollah, kommer bara leda till att Israel måste rycka in och försvara sig mot terrorattacker igen i framtiden.

Du är bara en pinsam okunnig terroristkramare, och det du tycker rör inte någon vettig människa i ryggen.

2:24 PM, August 27, 2006  
Blogger Syrran said...

Hej!
Det rör uppenbarligen dig i ryggen eftersom du känner dig föranledd att svara. Det står dig fritt att besöka andra sidor, internet är ganska stort.

Mvh Syrran

2:36 PM, August 27, 2006  
Anonymous Ia said...

"Jag vill hävda min rätt att (naturligtvis utan fysiska angrepp!) opponera mig mot en demonstration som jag finner politiskt stötande." Jag hävdar min rätt att låta bli. :) Om jag inte gillar motdemonstranter motdemonstrerar jag inte.

6:42 AM, August 28, 2006  
Anonymous Anonymous said...

"öhh asså tänk dig att öh danskar kom å ockuperade sverige och öh dödade dina barn skulle du inte göra öhh,. motstånde då liksom ?
öhhhhhhhhh"

Haha ja, så kan man ju också se det. Att Israel bara kom och ockuperade helt utan anlednin. Att alla var fredfulla mot Israel innan de "bara kom och ockuperade".

3:24 PM, August 28, 2006  

Post a Comment

<< Home