Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Thursday, August 31, 2006

Skita i integrationen?

Bengt Ohlsson skriver väldigt roligt och väldigt intressant och samtidigt väldigt problematiskt om "integration" i dagens DN På stan.

Varför är integrationen en så viktig fråga? Varför måste den ha ett eget departement och egen minister?

Jag kan berätta varför integrationen är så viktig.

Den är viktig för att det finns många svenskar som blir så NERVÖSA när de går förbi en klunga männi­skor - klunga förresten, det räcker om de är två - som är mörka i hy och hår och är konstigt klädda och pratar obegripligt.

Hur kan jag veta att det inte är just mig som de står och snackar skit om? Ja, de ler visserligen när man går förbi. Men det är bara skenhelighet. Sen börjar de snacka om hur fult det är här och hur de ska gama till sig bidrag och skruva ihop en bomb som de bränner av på pendeln till Märsta. Därför har integrationen blivit en så viktig fråga. Vi vill att de ska klä sig som vi och prata så vi förstår. Om vi dessutom får till en litteraturkanon och förmår dem att läsa "Herr Arnes penningar" och "Hemsöborna", då kommer de att bli bra impade. Då kommer de kanske inte att vilja bränna av den där bomben på Märstapendeln.


Ohlssons text sätter på många sätt huvudet på spiken. Om "dom" överhuvudtaget ska komma hit från "sina länder" så ska "dom" böja sina huvuden i ständig tacksamhet , inte göra något väsen av sig, inte ta våra jobb men inte leva på bidrag och helst inte finnas till alls. Ohlsson har alltså rätt när han menar att det ska vara helt frivilligt huruvida man vill "integrera" sig på en ny plats, även om hans resonemang dock förutsätter att det överhuvudtaget finns något essentiellt "svenskt" och en statisk "svensk" kultur att integrera sig emot.

Om jag vore statsminister skulle folk få sköta det där med integration bäst de vill. Jag skulle inte stå och vara handsvettig och spänd i mungiporna och kräva språktest och grejor. (...)

om någon inte ville, om någon sa, hörnini, jag vet inte. Vi kom nyss hit. Rafsade ihop vad vi hade och flydde med granaterna vinande runt öronen. Är det okej om vi passar lite på Mor Ror? Då skulle jag säga att det var okej. (...)

Folk är olika. Somliga integrerar sig snabbare än man hinner säga Dansk Folkeparti. Andra är helt hopplösa. Det kan dröja flera generationer innan de börjar söka sig utåt. Under tiden ägnar de sig åt det som är invandrarens värsta dödssynd i svenska ögon: de Klumpar Ihop Sig. (...)


Och om jag flydde till Guinea och fick börja från noll, och jag hörde talas om en stadsdel där det bodde en massa svenskar och man kunde köpa DN och snus och turkiska bergskräftor i augusti? Då skulle ni få se på någon som Klumpade Ihop Sig (...)


Han har rätt och samtidigt så oändligt fel. Om integration innebär att "dom" med tvångsmedel skall ta till sig "vårt" språk, "vår" litteratur och "våra" outfits är det naturligtvis så enkelt som Bengt Ohlsson säger.

Men integration handlar i min värld inte primärt om detta. Integration handlar om makt och maktlöshet. Integration, eller bristen på den, handlar om att nya svenskar, mörkare svenskar, svenskar utan son-namn, systematiskt diskrimineras i vårt samhälle. Integration handlar om att bekämpa den strukturella rasism som gör att dessa nya svenskar inte får jobb, inte får bostad och förvägras en stabil materiell grund för sin tillvaro.

Integration handlar om att kämpa emot etnifieringen av det som i grunden faktiskt handlar om klass.

Pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , , ,

5 Comments:

Anonymous Ia said...

Instämmer i princip. Det enda som jag kan tycka är knepigt är hur man bekämpar "den strukturella rasism som gör att dessa nya svenskar inte får jobb, inte får bostad och förvägras en stabil materiell grund för sin tillvaro" utan att folk lär sig svenska. Jag har ingen vettig åsikt i den frågan. "Ställa krav" låter ju som fan. Ställa krav på dom men inte på oss. Är SFI frivilligt? Jag vet inte ens det!

5:12 AM, September 01, 2006  
Anonymous sidekick said...

Hahaha sjukt roligt...

terroristskräck på märstapendeln

Svenskar kan väl läsa mer språk, svenskar kan ju knappt franska eller tyska längre... han är säkert obildad själv den där Bengt Ohlsson.. han skulle gott kunna lära sig lite arabiska.

5:48 AM, September 01, 2006  
Blogger Syrran said...

Jag tror att sfi är frivilligt i nuläget, sossarna la ju nyss ett förslag om att man skulle förlora sitt etableringsbidrag om man inte gick på sfi.

Jag tror faktiskt att det är rätt få som bor här absolut inte vill lära sig svenska. Men jag tänker att om man inte ser några utsikter att det ska leda någonstans (till jobb) och om man aldrig blir accepterad så skulle jag nog lacka och inte heller vilja lära mig. Jag tror också att sfi skulle behöva få mer resurser och bli bättre och mer anpassat efter vad folk redan kan.

6:19 AM, September 01, 2006  
Anonymous Lotta said...

instämmer helt! i vad syrran skriver alltså. mend et förstod ni säkert.

9:02 AM, September 02, 2006  
Anonymous sidekick said...

SFI kommer alltså bli ungefär lika meningslös som arbetförmedlingen är idag... att tvingas vistas på ett ställe som dam vet inte kommer leda till att man får in en fot i samhället hursomhelst, inget jobb och ingen integration bara slöseri med tid... för det är väl det som är poängen, att människor ska få utrymme i "samhället"? Eller inte... brunröda sossar.

10:43 AM, September 02, 2006  

Post a Comment

<< Home