Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Thursday, August 17, 2006

Välj stol, kd

Den som liksom jag missbrukar P1 kunde förstås inte undgå intervjun med Göran Hägglund denna onsdagsmorgon. Man kan fråga sig hur intressant det egentligen är för en övertygad utomparlamentariker att skriva om riksdagspartierna. Visst röstar jag, men det handlar ju mer om damage control än något annat. Ändå återkommer det texter på denna sida som gång på gång behandlar den inomsystemliga intresseklubbens stadgar, årsmöten och verksamhetsplaner. Som antirasistisk aktivist kanske det inte är helt far out att skriva om folkpartiets nydemokratiska tics och om regeringens flyktingpolitik . Och inlägget om centern har jag ju redan bett om ursäkt för. Så det kanske rent av är dags att spränga äckelbarometern och faktiskt tala lite om Sveriges alldeles egna högerkristna fundamentalistparti.

Morgonens intervju började dock mindre smaskigt än man kunde önska sig. Tårfyllt om bensinskatten (Glesbygden! De kan inte åka tunnelbana! Buhu!) följt av ett decenniums diskussion om fastighetsskatten. (”Vi har en idé om att avskaffa Sveriges mest hatade skatt.”) Kan jag få ställa en fråga? Är det absolut nödvändigt att den fastighetsägande medelklassens materiella intressen totalt dominerar valrörelsen?

Men seriöst, vilken funktion fyller ett moralkonservativt randparti om de inte ens kan underhålla mig och ge mig skrämselhicka? Vill jag bli förlamad av tristess kan jag ju lyssna på Maud Olofsson. Till slut såg dock Göran ändå till att få ut lite hederligt kristdemokratiskt böghat i etern, ordningen var återställd och kaffet smakade bra. Men vi hatar inte ”homosexuella”! Vi vill bara inte att de ska få finnas till eller ha några av de rättigheter som tillkommer andra medborgare. Vi hatar ingen, vi tror bara på institutionaliserad underordning av mindre värda människor och deras levnadsformer. Det brukar hos kd heta att barn har ”rätt till en mamma och en pappa” och det gjorde det idag också, men Göran avslöjade också andra motiv. Istället för att fokusera på det individuella ”barnets bästa” talade han om vikten av ”förebilder”. Om vikten av att barn identifierar sig med män respektive kvinnor: ”det eftersträvar vi ju i förskolan också”. Barnets bästa? Nej, men vi måste upprätthålla den heterosexuella matrisen.

Och the freakshow went on när en lyssnare ville reda ut partiets relation till Livets ord. Göran Hägglund vet att han inte i rikstäckande medier kan tala om kd:s starka väljarbas i den extremistiska frikyrkan eller i antiabortrörelsen, och han förnekade naturligtvis alla kopplingar. ”Men ni deltog ju tidigare i sommar på en konferens arrangerad av Livets ord?” Men Göran åker på så många (hundratals!) konferenser, han måste ju inte hålla med om allt. Nej, men man kanske ska ha en lägstanivå för vilka sammanhang man väljer att synas i? Men stackars kd har det ju inte lätt. De måste ju liera sig med mörka krafter för att inte åka ur riksdagen.

Vad är det då egentligen för fel på Livets ord? Man kan ju hobbyhata dem av många skäl: kvinnohatet (i vigselakten åläggs kvinnan att vara underordnad mannen inom äktenskapet), framgångsteologin, friskolorna, hbt-hatet och den allmänna äckelfaktorn. Det riktigt allvarliga rör ändå deras inblandning i mellanöstern. Genom ”Operation Jabotinsky”, som fått sitt namn ifrån en extrem högersionist, har Livets Ord bokstavligen skeppat tusentals ryska judar till Israel och de allra flesta till ockuperad mark. Och därigenom aktivt motarbetat den svaga fredsprocess som trots allt funnits i perioder.

Om kristdemokraterna hade någon heder i sin hycklande partikropp skulle de vara tydliga med var de står i relation till detta extremistiska samfund.Bild: Martin von Krogh

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Johan Karlsson said...

Hej!

Intressant läsning! Är själv från Uppsala och vet hur stark kopplingen Livets Ord - Kd är. Den där bilden på Alf och Ulf är en riktig höjdare! Är den copyrightskyddad? Skulle vara fint att ha den på hemsidan.

mvh
Johan, Uppsala

3:11 PM, August 31, 2006  

Post a Comment

<< Home