Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Monday, September 18, 2006

En glömd dag, ett glömt folk

Den 17 september var det inte bara en synnerligen olycklig valdag i Sverige, det var också den globala dagen för Darfur. Var det någon som märkte det? Ska jag fråga det? Jag skrev för helvete inte ens om det själv. Men jag passerade tidigare på dagen en liten grupp människor på medborgarplatsen som förgäves försökte få människor att lyfta blicken från Sverige och fastighetsskatten till ett pågående folkmord. Heder åt dem och skam åt oss.

Sedan 2003 har flera hundra tusen människor mördats, två miljoner har tvingats fly och ännu fler är beroende av internationella hjälpstyrkor för sin överlevnad. Amnesty har tidigare i sommar rapporterat om hur systematiska massvåldtäkter används som ett av de främsta vapnen i "konflikten" som inte är en konflikt utan en slakt. En FN-resolution om fredsbevarande styrkor till Darfur antogs redan i augusti, men då den sudanesiska regeringen motsätter sig en sådan närvaro så kan dödandet och våldtäkterna fortsätta ostört. Den nationella suveräniteten går uppenbarligen före allt annat, till exempel att förhindra sådant som det skrivs böcker om att "det aldrig får hända igen".

För tolv år sedan slaktades mer än en miljon människor i Rwanda och 500 000 kvinnor våldtogs och stympades. Folkmordet hade sin djupaste grund i europeisk kolonialmakt som för länge sedan såg till att ”etnifiera” Rwandas befolkning och hetsa grupper mot varandra. När slakten (som hade kunnat stoppas med några hundra FN-soldater!) sedan blev ett faktum valde de forna kolonialherrarna och deras vänner att kalla folkmordet för ”folkmordsliknande handlingar”, att ducka för en tvingande FN-stadga och låta det ske.

Och det sker igen, sedan länge. När kommer ”Hotel Darfur” upp på biograferna? När gör DN kultur ett temauppslag om det ”ofattbara”? Vi väntar på analyserna och skammen efteråt istället för att agera nu.

Skriv på ett upprop för Darfur här.

Inlägget pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Lotta said...

Amen!!!

2:03 AM, September 19, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Har FN förklarat det som händer i Darfur för folkmord? Vet att dom tvekade tidigare eftersom våldet riktade sig mot män i första hand. Har FN nu sagt att det handlar om folkmord?

10:31 AM, September 19, 2006  
Blogger jinge said...

I Flamman stode det att CIA hyrt in legosoldater för uppdrag i Somalina. Intressant... Man borde nog försöka klämma i sig en bok om situationen i landet.

8:22 AM, September 20, 2006  

Post a Comment

<< Home