Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Sunday, September 10, 2006

Flyktinghjälp à la EU

Är det nu slutligen så att nyspråkets regim har etablerats i samtliga samhälleliga sfärer? Är det helt ute att kalla saker vid dess rätta namn? Turen för denna pomo-inspirerade ordning tycks nu ha kommit till Sveriges radios P1. (Och det skakar verkligen min världsbild i grunden!) En rubrik i fredagens P1 Morgon i Sveriges radio var ”EU säger nej till utökad flyktinghjälp”. Okej, tänker man. EU vill inte hjälpa flyktingar, big news. Man lyssnar vidare - är det verkligen hjälp till flyktingar som efterfrågas?
EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex har satt in två patrullbåtar och spaningsflyg i farvattnen utanför Afrikas västkust. Men det har visat sig att det inte förslår långt. Spanien begär mer hjälp men Bryssel säger nej. (…)

– EU:s gränsbevakningsbyrå har inga egna båtar, flygplan eller flyktingexperter utan är helt beroende av att EU-länderna bidrar med utrustning. Bevakningen av EU:s yttre gränser är ett gemensamt ansvar men det är svårt att få medlemsländerna att ställa upp, säger chefen för gränsbevakningsbyrån Frontex, Ilkka Laitinen. (sr.se 8/9)

Flyktinghjälp betyder i EU-sammanhang hjälp att hålla flyktingar borta.

Flyktingpolitik betyder i EU-sammanhang transportöransvar. Det innebär att flygbolagen av EU åläggs att sortera ut dem som inte har samtliga papper i ordning, vilket gör att asylrätten i praktiken upphör redan vid incheckningsdisken. Den som tvingas fly från sitt land har ganska sällan möjlighet att skaffa alla föreskrivna resehandlingar och tillstånd.

Flyktingpolitik betyder i EU-sammanhang principen om första land, vilket innebär att flyktingar tvingas söka asyl i det första säkra land de kommer till. Sedan Dublinförordningen trädde i kraft 2003 har en person som fått avslag i ett EU-land således inte rätt att söka asyl i ett annat land inom unionen. Kontrollen sker genom databasen Eurodac och Migrationsverket skriver i ett faktablad från mars i år:


”Migrationsverket tar fingeravtryck på alla asylsökande över 14 år. Fingeravtrycken skickas till en databas, Eurodac, där de kontrolleras. Genom kontrollen kan vi se om du lämnat fingeravtryck i något annat land som är anslutet till Eurodac.”
Den mest direkta konsekvensen av Dublinförordningen är att det har blivit svårare för skyddsbehövande människor att komma in i EU och den är dessutom principiellt orättvis eftersom asyllagar och praktik varierar mycket mellan länderna i EU och därmed orsakar att asylsökande får olika behandling beroende på vilket som råkar bli deras första land. (Som en jämförelse beviljade Österrike flyktingstatus till hälften av de asylsökande år 2004, medan motsvarande siffra i Grekland var 0,3 procent.)

Är det helt orimligt att kräva att denna eskalerande urholkning av asylrätten diskuteras i valrörelsen? Jag antar att det är det. Bittra tider.

Inlägget pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , , , ,

6 Comments:

Anonymous emiliesoras@hotmail.com said...

hej syster!
var har du varit hela mitt liv!?
jag har saknat dig!
pussåkram

1:36 PM, September 10, 2006  
Blogger Syrran said...

Haha, hej!
Länge sen, hur är det? Saknat dig också! Kraam
(Hur hittade du hit?)

1:45 PM, September 10, 2006  
Anonymous emilie said...

johan såg en kommentar på maias sida där du länkat hit.
(aah internet!)

var håller du hus nu för tiden?

3:02 AM, September 11, 2006  
Blogger Syrran said...

Okej, roligt!
Bor i Uppsala igen efter en period i Argentina, men jobbar i Sthlm och ska väl flytta tillbaka förr eller senare..

Vad gör du?

(Oj, vilket konstigt ställe att prata på..)
Kraam

6:09 AM, September 11, 2006  
Anonymous emilie said...

ja lite konstigt... haha! har du msn eller något liknande? mailadress kanske?

jag skriver c-uppsats ( ja snart iallafall)i offentlig rätt och bor på söder (med johan såklart)

12:43 PM, September 11, 2006  
Blogger Syrran said...

Jag mejlar dig, vill inte skriva adressen här.. Kram

1:31 PM, September 11, 2006  

Post a Comment

<< Home