Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Saturday, September 02, 2006

Israel x 3

1. Med risk för att drabbas av diverse nazitillmälen skulle jag vilja inleda med att uppmärksamma er på att Amnesty i ett nytt uttalande kräver att Israel lämnar över kartor över områden i Libanon där de strax innan vapenvilan trädde i kraft fällde en stor mängd klusterbomber. Syftet är att områdena skall kunna rensas och förhindra ytterligare dödsfall.

Det är väl knappt någon som reagerar längre när man påpekar att Israel bryter mot folkrätten, men det skall ändå sägas: Att liksom Israel använda klusterbomber mitt i bostadsområden är ett uppenbart brott mot förbudet mot urskillningslösa attacker, vilket Amnesty också påpekar. Klusterbomber har i praktiken samma effekt som personminor och de odetonerade bomberna kommer nu att drabba de människor som i och med vapenvilan återvänder till sina (eventuella) hem. En amnestydelegation på plats i Libanon har intervjuat offer för bomberna:


Sexårige 'Abbas Yusef Shibli, från byn Blida, berättade för Amnesty hur en bomb exploderade när han försökte plocka upp den. Från sin säng på sjukhuset berättar han om hur han lekte tillsammans med tre kamrater när han fick syn på något som såg ut som en "parfymflaska". Abbas fick allvarliga sprängskador på ändtarmen, gallblåsan, en nervskada och ena lungan perforerades. Han har genomgått två blodtransfusioner. Hans tre lekkamrater blev också skadade men fick lämna sjukhuset efter två dagar. (…)

Den 19-årige ekonomistudenten, Hussein Qaduh, blev allvarligt skadad av en klusterbomb den 28 augusti, när han gick på en stig bredvid en fotbollsplan i byn Soultaniye i södra Libanon. När Amnestydelegationen besökte området dagen efter explosionen fann de mängder av odetonerade klusterbomber och blodspår. Hussein har genomgått omfattande operationer för att stoppa blödningar i tarmarna och levern. Man har dock inte kunnat stoppa blödningen i hjärnan och hans tillstånd är mycket kritiskt.

Amnesty kräver nu att USA (som naturligtvis är det land som exporterar mest vapen till Israel) och andra länder omedelbart skall upphöra med all försäljning av dessa bomber och även verka för ett generellt totalstopp världen över.


2. Vidare vill jag gärna tipsa om en mycket skarp ledare av Cecilia Verdinelli i senaste numret av Arbetaren. Hon inleder med att den svenska medierapporteringen kring konflikten i Mellanöstern varit relativt bra och objektiv. Med en stor reservation:


Ändå är det en skillnad: Israelerna är folk som vi, libaneserna bara nästan som vi. Det är små detaljer i rapporteringen och i journalisternas användning av språket som avslöjar skillnaden. Israelerna har till exempel ofta ett yrke. I Dagens Nyheter är de ”datateknikern Emanuel” eller ”resebyråchefen Edna”. Normala, moderna yrken. Libaneserna, liksom också palestinierna, har bara undantagsvis yrken. De är oftare helt enkelt bybor"

En annan skillnad är att israeler mår psykiskt dåligt av raketanfall. De behöver, precis som vi, krisgrupper och samtalsstöd. Och precis som vi kan otrygghet och post-traumatisk stress vara ett problem även för dem som klarade sig själva och sina nära utan personskador. Ekot rapporterar: ”Omkring 2000 bostäder fick skador av raketerna. Men det svåraste att hantera just nu är inte den materiella förödelsen utan de psykiska skador många lider av efter att ha varit på flykt eller ha suttit en månad i skyddsrum.”Libaneserna tycks vara av ett annat virke och mest ha handgripliga efterverkningar. De skyfflar undan rasmassor för att få bort likstanken och är mest högljutt förbannade.


Verdinelli sätter verkligen fingret på det relativistiska behovstrapps-tänk som genomsyrar "vår" syn på "dom". ”Dom” är inte människor i besittning av absoluta mänskliga rättigheter till allt det som vi tar för givet. ”Dom” är människor som nöjer sig med det lilla. ”Men det är ju bättre att barnen i de där länderna arbetar i fabriker än att de går på gatan.” Läs hela Verdinellis text.


3. Slutligen är det ju söndag imorgon och då hoppas jag att alla (som inte liksom jag ligger hemma i hög feber) beger sig till Sergels torg för att protestera mot eländet.

Demonstration mot Israels och USA:s ambassader

3 september. Samling kl 14, Sergels torg.

Paroller:
Israel ut ur Palestina och Libanon!
Frige Palestiniernas folkvalda ministrar och parlamentariker
Avbryt allt militärt samarbete med Israel nu!
Stoppa EU:s handelsavtal med Israel nu!

Talare: Gustaf Fridolin, Dror Feiler m.fl.
Konferencier: Nabila & America Vera Zavala.
Underhållning av Storsien mfl

Gå dit!

Pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , , , ,

21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nej, du har fel. Det finns inget generellt förbud mot klusterbomber. Det enda förbud som finns är om klusterbomber avfyras mot direkt civila mål, vilket inte är fallet.

Att civila däremot kan komma att drabbas efter kriget är naturligtvis ett problem, men det är inte ett krigsbrott. Klusterbomber som inte har exploderat mot Hizbollah-terrorister får man försöka att samla ihop och oskadliggöra så att de inte skadar några människor.

2:32 PM, September 02, 2006  
Blogger Syrran said...

Det har jag inte sagt heller:

"Att liksom Israel använda klusterbomber mitt i bostadsområden är ett uppenbart brott mot förbudet mot urskillningslösa attacker, vilket Amnesty också påpekar."

"bostadsområden" är the keyword.

Dessutom:
"(...)och även verka för ett generellt totalstopp världen över."

Ett sådant vore önskvärt, eller hur?

2:48 PM, September 02, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Du tror inte att anledningen till att bomber hamnar i bostadsområden i Libanon är att Hizbollah använder den egna befolkningen som mänskliga sköldar i sin krigföring?

http://www.youtube.com/watch?v=ng7vWh6qAsI
http://www.youtube.com/watch?v=iW-JeADlGo4

En ögonvittnesskildring ger lite bättre uppfattning om hur det går till:

"Fram till 2002 bodde jag i en liten shiamuslimsk by nära Mardshajund [i södra Libanon]. När Israel lämnade Libanon tog det inte lång tid innan Hizbollah började styra och ställa i vår by. Som framgångsrika milismän beväpnade till tänderna, lagrade de missiler i bunkrar. Det sociala arbete som Guds parti utförde bestod i att bygga skolor och bostadshus ovanför deras bunkrar!

En lokal shejk förklarade för mig, skrattande, att judarna skulle förlora hur som helst efterom missilerna antingen skulle avfyras mot dem eller, om de attackerade missilförråden, bli fördömda av världsopinionen eftersom civila dödats.”


Man förstår liksom att den svenska vänstern älskar de här människorna.

4:38 PM, September 02, 2006  
Blogger Syrran said...

Alltid trevligt att svara på anonyma kommentarer, men okej:

Att använda mänskliga sköldar, såsom Hizbollah gör, är ett krigsbrott.

Men det befriar inte Israel från ansvar för de krigsförbrytelser som det innebär att bomba bostadsområden fulla av civila. De varningsflygblad som släppts ned av Israelisk militär har endast haft i sfte att sprida panik, eftersom alla vägar bort har varit sönderbombade. Israels krigsmakt är en av de mest precisa och skickliga i världen, deras bombningar av skolor, marknader etc är inte "collateral damage", de ä avsiktliga.

Läs gärna om båda sidors folkrättsliga förpliktelser:

http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE150702006?open&of=ENG-ISR

Som ateist och socialist har jag inte direkt varma känslor för muslimska Hizbollah, eller någon annan religiös gruppering. Den osakliga kritiken kan du lägga ned.

Att min kritik riktar in sig på Israel beror dels på att deras krigföring varit totalt oproportionerlig och dels på att den yttersta grunden till konflikten ligger i Israels folkrättsvidriga ockupation av Palestina.

Mvh Syrran

1:19 AM, September 03, 2006  
Anonymous Staffan said...

För det första är det konstigt att du, "Syrran" klagar på att kommentarer är anonyma. Du själv skriver ju anonymt!

För det andra hade din kritik mot klusterbomber varit mer trovärdig om du också kritiserade att Sveriges vapenarsenal består av klusterbomber! Läs vad den här vänsterpartisten skriver.

För det tredje så är inte Amnesty International någon expert- eller sanningsvittne. De har inte någonstans lyckats bevisa att Israel besjutit civila områden, där det inte fanns Hizbollah-måltavlor. Som du vet så förlorar civila bostadsområden sin skyddsstatus om det finns militära måltavor där, såsom Hizbollah-baser, raketramper eller terrorister.

Till sist har du helt fel när du talar om Israels "ockupation" eller att den skulle vara folkrättsvidrig. Det är den självklart inte. Annars skulle det finns bindande FN-resolutioner som ålog Israel att häva den, vilket det inte gör.

De rekommenderande FN-resolutioner som finns (ex. 242) ställe krav på BÅDA parter, och har omformulerats till Färdplanen för Fred. Det första kravet i den är att palestinierna skall avväpna sina terrorister. Det har de inte gjort.

Trots detta har Israel redan utrymt Gaza, som nu inte är ockuperad av annat än Hamas-terrorister i en regim som fortsätter att beskjuta Israel från Gaza. Det är ett folkrättsbrott som Israel har rätt att försvara sig emot.

Konflikten handlar inte om vad Israel gör eller inte gör. Israel vill ha fred, och vill att palestinierna startar en fredlig, demokratisk stat bredvid Israel, längs med säkra och erkända gränser fria från terrorism.

Så länge palestinierna fortsätter sin krigs- och terrorpolitik kommer detta inte att hända, och de får skylla sig själva om de har det svårt. men nu är det ju så att de har demokratiska val. Då tycker jag att de palestinier som är trötta på situationen talar om det för sin Hamas-regering, så kanske den lägger ned terrorismen och sluter fred med Israel.

Men det är som sagt upp till palestinierna. Ingen kan göra det i deras ställe.

4:24 AM, September 03, 2006  
Blogger Syrran said...

Jag skall svara på detta när jag hinner.

Vad gäller anonymiteten menade jag detta:
Jag är den sista att kräva att folk går ut med sina namn, det kan handla om den personliga säkerheten. Däremot är det trevligare och känns mindre absurt att svara om kommentarerna undertecknas med en signatur. Det handlar också om att skilja kommentarerna från varandra, dvs är alla "anonym" samma person?
Mvh Syrran

5:08 AM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

"Men det befriar inte Israel från ansvar för de krigsförbrytelser som det innebär att bomba bostadsområden fulla av civila."

Jo, det är precis det det gör. Och därför är det inte krigsförbrytelser. Comprende?

"De varningsflygblad som släppts ned av Israelisk militär har endast haft i sfte att sprida panik, eftersom alla vägar bort har varit sönderbombade."

Sönderbombade vägar eller inte - och jag tvivlar om "alla" - så ger det människor en chans att vara någon annanstans än att stå och titta på de häftiga raketramperna som Hizbollah ställt upp mitt i byn.
Du tycks utgå ifrån att judarna är onda, och då är väl redan alla svar givna.

"Israels krigsmakt är en av de mest precisa och skickliga i världen, deras bombningar av skolor, marknader etc är inte "collateral damage", de ä avsiktliga."

Jäpp, de är avsiktliga och precisa - som det visas i filmerna ovan. Avsiktlig är också Hizbollahs placering av raketramperna bland civila och i bostadshus. Det är detta som orsakar civila dödsoffer och inte någon urskillningslös bombning som Hizbollah lyckats lura vänstermedia i väst att det är frågan om.

http://www.youtube.com/watch?v=_lM57WpO-ww

/Anonymous 4:38 (ej 2:32)

6:36 AM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

" alla vägar bort har varit sönderbombade"

Det här stämmer inte. Vägarna var tillräckligt bra för hundratals journalister att ta sig till Qana efter en incident där. De kom dit på några minuter.

Förresten: hur kan det komma sig att den libanesiska regimen inte har byggt några skyddsrum åt människor? De har ju haft ett 15-årigt inbördeskrig, som slutade för ett decennium sedan.

Och hur smart är det att låta en terroristorganisation på egen hand anfalla ett grannland, om man inte har förmågan att skydda sin befolkning när grannlandet försvarar sig mot attackerna?

Libanons regering har bara sig själv att skylla, och befolkningen får tyvärr dra konsekvenserna. De skulle avväpna Hizbollah för flera år sedan, enligt en FN-resolution.

7:37 AM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8:10 AM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Controversy of Zion är en bok som är baserad på Sions Vises Protokoll, och gravt antiemitisk. Wikipedia skriver exempelvis att "It describes a supposed Jewish plot to take over the world by subverting countries.

According to Social Research Methods, "Today, Reed's work is unread by mainstream thinkers, but continues to be much venerated by anti-Semitic and fascist groups on the extreme right."

Så trevligt att "Syrran" låter reklam från vänster-antisemiter stå kvar på hennes blog.

8:24 AM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

9:27 AM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

9:33 AM, September 03, 2006  
Blogger Syrran said...

"Så trevligt att "Syrran" låter reklam från vänster-antisemiter stå kvar på hennes blog."

Jag sitter inte vid datorn dygnet runt. (Senast timmarna har jag t ex bakat piroger) Jag kände inte till boken, men har nu googlat på titeln och den förekom bla på en sida med "patriot" i namnet, så den kommentaren raderas nu oavsett vilken agenda tipsaren här har.

Jag kommer ev att skriva ett nytt inlägg utifrån anonym 1:s, Staffan etc kritik istället för at ta det i kommentarform.

(Ser ni nu vad meckigt det blir att hänvisa när man inte använder signatur?)

9:39 AM, September 03, 2006  
Anonymous Linus said...

Syrran, den som skrivit anonymt 9.27 och 9.33 upprepar exakt de påståenden som står i den antisemitiska boken, och instämmer med den, samt uppmanar folk att läsa den.

Denne påstår att hela världen leds av ett ledarskikt av judar, judar är inte semiter (och har därför ingen koppling till israel) och att det vi ser i verkligheten överensstämmer med Sions Vises protokoll.

Jag undrar varför du låter honom/hon/det göra reklam för rasistisk propaganda på din blogg?

11:04 AM, September 03, 2006  
Blogger Syrran said...

Okej, jag har nu raderat de kommentarer som reffar till boken i fråga. Jag är som sagt ganska dåligt inläst på vilka böcker som räknas som antisemitiska etc men jag vill inte riskera att upplåta plats för några sådana tips på denna sida. Tack för påpekandet, om det nu är som ni säger.
Antisemitism är, liksom alla dess besläktade -ismer (islamofobi etc), fullständigt vidrigt och jag vill inte ha något med detta att göra. Alla med en dylik agenda kan hålla sig borta från min blogg.

Detta innebär dock inte att jag kommer att avstå från att kritisera staten Israels krigs- och ockupationspolitik.

Mvh Syrran

PS. För att underlätta diskussionerna får alla som skriver anonymt gärna kalla sig ngt påhittat alt "anonym1" etc DS.

2:24 PM, September 03, 2006  
Anonymous Linus said...

Bra agerat Syrran!

2:41 PM, September 03, 2006  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

9:23 AM, September 04, 2006  
Blogger Syrran said...

Reader:
Jag arbetar heltid och har varken tid eller intresse att läsa några kapitel i den aktuella boken.

Om du vill tipsa om boken gör gärna det, men inte här - jag vill inte behöva ta ansvar för detta.

Mvh Syrran

1:59 PM, September 04, 2006  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2:33 PM, September 04, 2006  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

3:37 PM, September 04, 2006  
Blogger Syrran said...

Jag tror för min del att en stor del av grunden till konflikten ligger i USA:s materiella och geopolitiska intressen i regionen.

Jag trivs inte med att ta bort kommentarer. Men jag vill helt enkelt inte, eftersom nationalism ligger jävligt högt på min hatlista, ha tips om böcker som förekommer på "patriotiska" sidor (har googlat på titeln). Detta föranleder beslutet att ta bort dina kommentarer om boken i fråga, ingenting annat.

Mvh Syrran

1:38 AM, September 05, 2006  

Post a Comment

<< Home