Syrran

Bränn flaggan, öppna gränserna, allt åt alla.

Thursday, September 07, 2006

Israelisk expansion på Västbanken

Om någon orkar slita blicken från det redan ointressanta ”Leijongate” kan vi kanske ägna en sekund åt att Israel efter härjningarna i Libanon har börjat expandera ytterligare på Västbanken. Israels regering har enligt BBC beslutat att bygga 700 nya hem i två bosättningar vilket gör det till den största israeliska expansionen sedan den nya regeringen tillträdde i maj. Denna israeliska utvidgning är inte bara ett hinder för att skapa en självständig palestinsk stat utan också ett hinder för fred i hela regionen.

De 14 procent av Betlehem som konfiskerades i helgen räknas t ex inte längre som Palestinsk mark utan är helt plötsligt en del av Västra Jerusalem. Arbetarens Shora Esmailian skriver i en artikel att det inte hör till vanligheterna att Israel rakt av ”skär loss delar av palestinska städer och inlemmar dem i territorier som klassas som israeliska.” Hon har även intervjuat Jad Isaac, chef för palestinska Applied Research Institute Jerusalem i Betlehem, som kommenterar expansionen:

– När Israel gör en sådan annektering vill man skicka ut signalen att denna mark inte längre är förhandlingsbar i en framtida förhandling. Det är vi palestinier som nu får betala priset för Israels misslyckade krig i Libanon, säger Jad Isaac.

Esmailian beskriver vidare hur murbygget fortsätter och hur bosättarvåldet och förstörelsen av palestinska olivskördar har ökat drastiskt den senaste tiden. Ifall nu någon hade missat det.

Pingat på intressant.se

Andra bloggar om: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home